A tavasz beköszöntével sokan vágyunk arra, hogy kicsit kimozduljunk a szabadba, friss levegőt szívjunk és elkezdjük a kerti munkákat. Ha van egy kis veteményeskerted, vagy éppen most tervezed kialakítani, akkor március a legjobb időszak a magvetésre. Lássuk, milyen vetőmagokat érdemes elültetni ebben a hónapban!
Saláták és leveles zöldségek
Ha szeretnéd minél előbb friss, ropogós zöldségekkel feltölteni az asztalodat, akkor a salátafélék ideje elérkezett. A fejes saláta, a jégsaláta, a rukkola és a madársaláta is remek választás, hiszen gyorsan csíráznak, és néhány héten belül már fogyaszthatóak is lesznek. A spenót és a sóska is hidegtűrő növény, így már most elvetheted a magjaikat.
Gyökérzöldségek
A sárgarépa, a petrezselyem, a retek és a cékla szintén azok közé tartoznak, amelyeket márciusban érdemes elvetni. Ezeknek a magoknak hosszabb idő kell a csírázáshoz, de ha most elülteted őket, akkor kora nyáron már szüretelheted a terméseket. Fontos, hogy laza, túpanyagdús talajba vess, mert a kemény vagy tömör földben ezek a növények nem fejlôdnek szépen.
Hüvelyesek és korai zöldségek
A borsó az egyik legkorábban vethető zöldség. Hidegtűrő, és már a 6-8 fokos talajban is csírázni kezd. Az előcsíráztatott magok még gyorsabban nőnek, így érdemes kipróbálni ezt a módszert. A zöldhagyma is ideális választás, hiszen nemcsak hamar kihajt, de folyamatosan szedhető is.
Fűszernövények a konyhába
A konyhai fűszernövények közül márciusban vetheted el a petrezselymet, a metélőhagymát, a kaprot és a koriandert. Ha cserépben vagy balkonládában neveled őket, akkor is érdemes most elkezdeni a magvetést, mert tavasz végére már bőven szedhetsz belőlük.
Palántázásra előkészíthető növények
Bár a paradicsomot, a paprikát és a padlizsánt még nem érdemes szabadföldbe vetni, ha palántát szeretnél nevelni, akkor most van itt az ideje az előkészítésnek. Egy meleg, napos ablakpárkány vagy egy mini melegház segíthet a kis palánták fejlődésében, hogy aztán májusban kiültesd őket a kertbe.
Ha márciusban nekiállsz a veteményeskert gondozásának, akkor hónapokon belül a saját terméseidből készítheted az ételeidet. Nemcsak finomabbak lesznek, hanem tudni fogod, hogy pontosan milyen gondoskodást kaptak. Ráadásul nincs is jobb érzés annál, mint amikor az első tavaszi retket vagy spenótot leszeded a saját kertedből!